A lovasterápia intézményhez kötött, orvosi indikáció alapján, terápiás céllal alkalmazott, kezelés jellegű, egyéni vagy csoportos foglakozás. Célja a károsodás, sérülés, fogyatékosság ismeretében a ló és a lovaglás hatásainak felhasználása a minél gyorsabb, eredményesebb gyógyulás, képességfejlődés és rehabilitáció érdekében.

Mik a lovasterápia jótékony hatásai?

A lovon ülve, a ló testéből mozgásából érkező impulzusok visszacsatolásra, alkalmazkodásra késztetik a gyermeket. A gyermek egyensúlyszerve is folyamatos ingereket kap, ami a beszéd beindulásához is nagyon hasznos. És még hosszan sorolhatnánk a lovasterápia pozitív hatásait:

Fejlődik a figyelme, a figyelem megosztásának képessége. Fejlődik az egyensúlyérzéke, ezáltal a mozgáskoordináció is. Javul a mozgás érzékelés, térészlelés képesége. A lónak mozgás közben ugyanúgy, ugyanolyan módon mozog a csípője, mint az embernek járás közben. Rendellenes, feszes izomtónus, vagy mozgáskorlátozottság estén is sokat segít a lovasterápia. Erősödik a fejkontroll és a törzskontroll.  Nő a gyermek erőnléte, állóképessége.

Emocionálisan is fejlődni fog a gyermek, a kapcsolatteremtési képességre (lóval, társakkal, terapeutával) tesz szert, javulnak az érzelmi, akarati funkciói.

Megtanul felelősséget vállani egy állatért, hiszen a lovasterápia része az állat gondozásában való részvétel is.

Élményei, tapasztalatai lesznek az állatról, a természetről, nőni fog az önbizalma. Függetlenséget, szabadságot ad a lóval végzett munka, valamint önkifejezési lehetőséget is teremt a gyermek számára.

A lóval végzett terápiás munka fokozatai

Kezdetben a terapeuta vezeti a lovat miközben a gyermek a lovon ül és a terapeuta vezeti a lovat, a ló futószáron vezetése, önálló lovaglás.

Hazánkban négy ága érhető el a lovasterápiának

Hippoterápia – gyógytornászok végzik – azoknak jó, akik baleset, agyvérzés, stb. következtében mozgás rehabilitációra szorulnak

Pszichoterápia – pszichológusok végzik – pszichés problémával küzdőknek javasolt

Gyógypedagógiai lovasterápia – gyógypedagógus- lovasterapeuta vezeti – sajátos nevelési igényű, vagy valamely képesség fejlődésében elmaradást mutató gyermekeknek javasolt

Parasport – speciális képzettséggel rendelkező lovas szakemberek, edzők segítségével – speciális lovas oktatás fogyatékkal élő lovasok számára.

Hol érhető el ez a terápia helyben?

Lovasterápia

Városunkban, Kiskunhalason az alábbi elérhetőség felkeresésével érhetőek el lovasterápia-foglalkozások:

Lovas és Szabadidő Központ Kiskunhalas,

Rózsahegyi Róbert, 30 691 1391

Forrás: lovasterápia.hu, szóljon.hu