A gyermek beszédfejlődése

Hogyan zajlik normál eseteben a gyermek beszédfejlődése? Mikre figyelj, hogy gyermekednek minél gördülékenyebb legyen a beszédelsajátítás folyamata. Hasznos tanácsok szakembertől!

A gyermek beszédfejlődése és a mozgás

A beszéd kialakulását a nagymozgások – fejtartás, kúszás, mászás, fordulás, ülés, állás- fejlődési üteme is befolyásolhatja. Akinek később indul el a mozgásfejlődése, várhatóan a beszéd indulása is késni fog. Ilyenkor ajánlatos mozgásterapeautát felkeresni.

Először nagyon fontos megvizsgálni a beszédszervek állapotát, pl. van-e lenőtt nyelvfék, a füle szokott-e sokat fájni, van-e benne valamilyen lerakódott váladék, jó-e a hallása. Ezeket az egészségügyben meg tudjuk vizsgáltatni.

Amennyiben minden rendben van, akkor az édesanya beszéde a kisgyerekhez, jól hangsúlyozottan, úgynevezett dajkanyelven történjen. Minden tevékenységet, amit együtt csinálsz a gyermekeddel -öltöztetés, mosakodás, evés, stb. –kísérjétek beszéddel. Tartsunk a gyermekkel szemkontaktust. Így a kisgyerek jól látja a szájmozgásokat, illetve hallja a hangokat. Innen láthatod, hogy figyel-e rád, figyel-e a beszédre.

Énekeljetek rövid énekeket, mondogassatok mondókákat pl. Lóg a lába…, Tente baba.., Hinta palinta…, Zsipp-zsupp…, stb. Ebben a cikkünkben is találsz néhány mondókát.

Kb. 1 éves korra jelenik meg a szavak használata. Később egyre több, egyszerű mondatot kezd használni, majd egyre hosszabb mondatot alkot.

A hibátlan hangképzés kialakulásában fontos a nyelv mozgása. Ehhez kezdetben jó játék, ha a szája szélét körbe bekenjük nutellával, mézzel, lekvárral stb., amit szeret, és azt a nyelvével le kell nyalnia. Buborékfújóval is ügyesíthetik a szájizmok mozgását, levegő áramoltatását. A száj izmainak ügyesítéséhez további ötleteket itt találsz.

A gyermek beszédfejlődése is az utánzásra épül

Ahogy ti otthon beszéltek egymással a családban, az lesz a példa gyermek számára, azt fogja utánozni. A televíziót és számítástechnikai eszközök nézését, hallgatását nem ajánljuk. A könyvből olvasott mese olvasása fejleszti a szókincset, a képzelőerő fejlődését. Meg tudják kérdezni, amit nem értenek és Ti, szülők el tudjátok magyarázni, amire szükségük van.

3 éves korban mi logopédusok a nyelvi fejlődést, szókincset, ragok használatát, mondatalkotást vizsgáljuk.

Amennyiben elmaradást érzékelsz, vedd igénybe logopédus segítségét, aki szakszerűen segíti a gyermek beszédfejlesztését.

Szerző: Biri Csilla óvodapedagógus, gyógypedagógus, logopédus és egy 3 éves fiatalember nagymamája