Beszédfejlesztés gyakorlatok

Miért aktuális ez a téma? Manapság számtalan gyermeket érint valamiféle beszédhiba: renyhe beszédmozgások, artikulációs ügyetlenség. A beszédfejlesztés gyakorlatok játékosan végezhetők, minden gyermek szívesen végez hasonlókat. Ezekkel a gyakorlatokkal hatékonyan lehet edzeni, erősíteni az artikulációs izmokat, amik a beszédhangok motoros kivitelezéséhez szükségesek.

Ha egy gyermek a beszédmozgások területén ügyetlen, akkor ez az ügyetlenség a nagymozgásokban, illetve a kézmozgások területén is nagyon gyakran megfigyelhető. A fejlesztést érdemes a nagymozgások irányából kezdeni. Ha a nagymozgásokban, az egyensúly megtartásában fejlődik a gyermek, akkor ez magával fogja hozni a kézmozgások és a beszédmozgások fejlődését is. Emellett persze a kézügyesség és a beszéd direkt fejlesztésére is figyelmet kell fordítani, hiszen mindkettőnek jelentős szerepe lesz a gyermek további (iskolai) életében.

Az alábbi gyakorlatok, ötletek jó kiegészítik a logopédiai terápiát, hiszen a logopédiai foglakozásoknak is része a beszédszervek motoros egyesítése.

Beszédfejlesztés gyakorlatok—Szappanbuborék és társai

Kettő dl langyos vízhez adjunk 1 dl mosogatószert, hagyjuk állni pár órát és már kész is, kezdődhet a szappanbuborék fújás!

Készítsetek papírforgót, amit fújhat a gyermek. Itt találsz hozzá szabásmintát!

Pattogatott kukorica rakosgatás: Adjunk a gyermek kezébe egy vastagabb szívószálat és kérjük meg, hogy szívja a levegőt. A szívás által a pattogatott kukorica hozzá fog tapadni a szívószál végéhez. Rakosgassuk át szemenként a pattogatott kukoricát egy másik tálkába. A másik tál fölé tartva hagyja abba a szívó mozdulatot, így a kukorica bele fog esni a másik tálba.

Gyertyaláng lebegtetése: A gyertyaláng fújó gyakorlatnak az a lényege, hogy érezzen rá a gyerek egy olyan fúváserősségre, amitől még nem alszik el a gyertyaláng, csak lebeg egy kicsit.

Nyelvtorna: Kérjük meg a gyermeket, hogy összezárt ajkakkal csináljon dudort a nyelvével felváltva a jobb és bal oldalán.

Nyelvséta: Ez a feladatot nyitott szájjal végezzük: Sétáltassuk végig a nyelvet a fogsor belső oldalán alul és felül. Ez a gyakorlat segíti a szájtérben való tájékozódását is.

Pingpong labda, vattapamacs célba juttatása fújással: Építsünk a gyermekkel együtt legoból, építőkockából stb. egy pályát az asztalon, amelyben lehetnek kanyarulatok is.

Állathangok utánzása: egyszerűen játszható játék, nincs eszközigénye. Az állatok hangját utánozva különböző hangok képzése valósul meg. Néhány ötlet: medve, kutya, macska, kakas, tyúk, kiscsibe, disznó, kismalac, farkas, ló, szamár, liba, kacsa stb. A játékot játszva bővülnek a gyermek ismeretei az állatokra vonatkozóan.