Finommotorika fejlesztése óvodáskorban–Süssünk süssünk valamit!

Miért fontos a finommotorika fejlesztése óvodáskorban? A finommotoros képességek legintenzívebben óvodáskorban fejlődnek. Ezért érdemes megragadni az otthon adódó lehetőségeket hogy a gyermek kezeit, illetve az ujjak egymástól független mozgatását, koordinációját fejlesszük. Hogy az iskolában ne okozzon gondot neki a iskolában a betűk írása, használjuk ki otthon azt a sok lehetőséget, amivel segíthetjük a gyermek kezének ügyesítését…

Könnyebb a vastag krétát megfogni

Ha jó idő van, akkor a gyermek segítségével rajzoljunk a járdára ugróiskolát, lépegessen, ugráljon benne. Célszerű vastag aszfaltkrétával kezdeni a ceruzafogás gyakorlását, hiszen ezt sokkal könnyebb neki megfogni. Ha rossz az idő és a lakásban kell lefoglalni a gyermeket, akkor a padlóra letett csomagoló papírra is tud zsírkrétával rajzolni. Jó móka, ha lefektetjük a gyermeket a csomagolópapírra, és körül rajzoljuk. Azután ő maga rajzolja meg a „saját” szemét, száját, ruháit a csomagoló papíron. Ezáltal a saját testéről alkotott tudása is bővül.

Krétával nagyon szeretnek a gyerekek táblára is rajzolni, ha kéznél van egy kis rajztábla a gyerekszobában, bármikor alkothatnak.

Mit tehetünk még otthon, ami a kis kezeket ügyesíti?

Ha szeretitek a bablevest csipetkével, akkor a segítsen a csipedett készítésében. A süteménytészta nyújtását, szaggatását, díszítését is nagyon élvezik a gyerekek.

Segíthet a ruhák csipeszelésében. Ugyanazokat az ujjakat használjuk a csipesz megfogásához mint a ceruzafogáshoz, vagyis a hüvelyk, mutató és középső ujjunkat.

Párosítson zoknikat és csináljon gombócot belőlük.

A gombolás is fejleszti a kézügyességet: nagyméretű kabátgombokkal kezdjük a gyakorlást.

Tanítsuk meg cipőt kötni. A cipőkötés gyakorlásához készen kapható játékot is használhatunk, vagy vágjunk ki kartonpapírból cipő formákat. Színes, széles fűzővel végezzük a gyakorlást, amit a gyermek könnyebben meg tud fogni.

Tanulja meg a cippzárt felhúzni. Kezdetben indítsuk el mi a műveletet, de később a gyermek majd azt is egyedül akarja csinálni.

Fűzzön gyöngyöt. Tésztanyakláncot is készíthetünk, vagy szívószál feldarabolásával, felfűzésével is készülhet nyaklánc.

A finommotorika fejlesztése óvodáskorban—a lányok általában előbb ügyesednek

A legózás is fejleszti a kezeket

A kézügyesség fejlődése tekintetében nagy egyéni különbségek lehetnek. A fiúk esetében később indul a kéztőcsontok csontosodása ezért később is fog ügyesedni a kezük. Legyünk velük türelmesek, ne erőltessük a ceruza használatot–más módon próbálkozzunk. A kisfiúk szeretik a a szerelős játékok, amikhez vannak csavarok, csavarkulcsok. A Lego is többek között fejleszti a finommotorikát, sok egyéb képesség mellett.

Ezek a tevékenységek mind mind megalapozzák az írás elsajátítását. Emellett örömteli, értékes időtöltést jelentenek a gyermekednek, hiszen vele foglalkozol és rá figyelsz!

Ebben a cikkünkben arról írunk, hogy a szabad rajzolás, festés mennyire pozitívan hat a gyermek tapasztalatszerzésére, személyiségfejlődésére, és persze a kis kezek egyre ügyesebbé válására.

Olvasd el a Finommotorika fejlesztő játékok cikkünket is.