A gyermekek motoros képességei különböző ütemben fejlődnek. Amikor a gyerekek finommotoros ügyetlenséggel küzdenek, akkor gondjaik lehetnek olyan mindennapi tevékenységekkel megszervezésével és motoros kivitelezésével, mint pl. tárgyak, ceruzák megfogása. Nehézséget okozhat számukra a cipő megkötése, vagy gondot jelenthet az olló használata. Ha úgy érzed, hogy gyermeked kézügyessége fejlesztésre szorul, akkor az alábbi finommotorika fejlesztő játékok biztosan sokat segítenek a kis kezek ügyesebbé tételében.

Finommotorika fejlesztő játékok

A kis kezek ügyesítése festéssel

A festésnek valamennyi formája hozzájárul a szem-kéz koordináció és a kézügyesség fejlesztéséhez. Az ujjbeggyel történő festést a gyerekek nagyon szokták élvezni. Kissé maszatosak lesznek, de annyi baj legyen! 🙂 Az ecsettel történő festés során megtanulja, hogyan kell azt a kezében tartani, így gyakorlatot szerez az eszköz használatában.

Finommotorika fejlesztő játékok—gyurmázzunk!!

Gyurmázással is hozzájárulhatunk a gyermek kézügyességének fejlesztéséhez, a finommotoros képességek javításához. Ilyenkor a gyermeket rengeteg tapintásos élmény éri, sok új tapasztalatra tesz szert. Sodorjuk, tekerjük, lapítsuk, gömbölyítsük együtt a gyurmát. Készíthetünk kígyókat, csigákat, fonott kalácsot, palacsintát, gombócokat stb. Ki lehet azt is próbálni, hogy műanyag játékkéssel hogyan vágható, darabolható a gyurma. Próbáljátok ki só liszt gyurmával is dolgozhattok. Itt egy receptet is tudunk mutatni nektek!

Játék szivacsokkal

Egy új, tiszta szivacs, egy kis víz, és két edény –ezek szükségesek ehhez az újabb ötlethez, amivel fejlesztheted gyermeked finommotoros képességeit. Tölts meg egy edényt vízzel, a másikat hagyd üresen. A gyermeknek az a feladata, hogy tegye bele a szivacsot az első edénybe és miután az megszítva magát vízzel, nyomkodja ki a másikba a szivacsban lévő vizet.

Babszedegetés csipesszel

Ossz szét egy marék nagy szemű babot két kisebb tálkába és legyen egy üres tálka is az asztalon. Adjon gyermekének egy műanyag csipeszt, és fogj te is kezedbe egy csipeszt. Indulhat a verseny, hogy ki rakja át a csipesz segítségével a babszemeit az üres tálba. Ha a babszemek túl kicsik, akkor helyettesíthetjük puffasztott kukoricapehely rudacskákkal, vagy karikákkal.

Vizes játék

Tölts meg egy csészét negyedig vízzel. Adj a gyermeknek egy üres csészét és egy tiszta szemcseppentő pipettát, vagy egy tiszta orvosi fecskendőt. Kérd meg a gyermeket, hogy töltse át az egyik csészéből a vizet a másikba a cseppentő vagy a fecskendő segítségével. Adhatunk több csészét is a gyermeknek. Az egyikbe pl. kék a másikba pl. sárga ételfestékes vizet töltünk és ha felváltva szívja fel vizet az egyik majd a másik csészéből akkor a kezek egyesítése mellett egy színkeverési kísérletet is végrehajthatunk a kezek egyesítése mellett.

Kertészkedés, palántaültetés

Finommotorika fejlesztő játékok a kertben–a gyermek számára játék és élvezet lehet a kertészkedés is! Kertészkedjünk és ültessünk palántát együtt! Az ásáshoz és a kertészkedéshez nagymozgásos képességek is kellenek, ám ezekhez a tevékenységekhez a finommotoros koordinációra ugyanúgy szükség van.

A palánták földbe helyezéséhez elengedhetetlen a szem-kéz-koordináció, hogy a palántát az ültetőgödörbe tudjuk helyezni. Az ujjaknak megfelelő izomerő kell rendelkezniük, hogy a földet a palánta körül letömörítsük. A gyermeknek képesnek kell lennie arra is megfogjon egy kis ásót, homokólapátot és lyukat ásson vele.