Megkésett beszédfejlődés okai

Miért van az, hogy manapság sok gyermeknek később indul a beszéde? És mit tehetsz te édesanyaként, hogy mihamarabb beszélni kezdjen a gyermeked? Megkésett beszédfejlődés okai–milyen tényezők állhatnak a háttérben?(A megkésett beszédfejlődés szinonímájaként a nyelvi késés terminológiája is használatos.)

Amit mindenképpen ki kell zárni: hallásprobléma gyanúja

Már csecsemőkorban figyeld meg, hogy amikor ránézel, szólsz hozzá, akkor figyel-e rád, megtartja-e a szemkontaktus! Ha gyakran előfordul, hogy gyermeked visszakérdez, nem hallja jól, nem érti amit, mondassz neki, akkor ki kell vizsgáltatni, hogy jól hall-e. Ha hallásprobléma gyanúja merül fel, érdemes audiológust felkeresni. Neki vannak megfelelő módszerei és eszközei arra, hogy a finomabb eltéréseket is felfedje, és pontosabb diagnózist kapjatok.

Hál’ istennek nincs szervi elérés…

Beszélgess sokat a gyermekkel! Figyelj arra, hogy amikor szólsz hozzá, akkor lássátok egymás arcát, legyetek egymással szemkontaktusban. Kísérd beszéddel minden nap a közös cselekvésekeiteket. Pici korban pl. amikor mosdatod, mondd el, hogy melyik testrészét mosod éppen. vagy: pl sétáltok, bevásárolni mentek: mondd és mutasd meg neki, hogy most balra fogunk kanyarodni, mutasd meg melyik a bal keze. Értően, figyelmesen az ő megértési szintjén válaszold meg a felmerülő kérdésit. De ha még nincsenek kérdései akkor is beszélj neki az őt körülvevő világról, jelenségekről.

Miért fontos a mozgás a beszédindulás szempontjából?

A megkésett beszédfejlődés okait elemezve fontos a mozgást is megemlíteni. A mozgás során folyamatos ingerületben van az egyensúlyszerv, ami a belső fülben található. Ehhez a területhez pedig nagyon közel van a beszéd motoros kivitelezéséért felelős agyi terület. Ha a gyermek sokat mozog, hintázik, csúszdázik, egyensúlyozik stb, akkor a beszédközpont is „bemelegszik”, és egy sokkal befogadóbb, fejlődőképesebb állapotba kerül.

Megkésett beszédfejlődés okai

Mozogjatok sokat a friss levegőn, menjetek játszótérre, biciklizzen, hintázzon, mászókázzon, csúszdázzon a gyermek. Ha kertes házban éltek, még több lehetőség van a mozgásra, használjátok ki ezeket!

A megkésett beszédfejlődés okai közül az egyik…

Kevesebb élő beszédet hallanak a mai gyerekek. Kevés a szemtől szemben történő, élő kommunikáció. A gyerekek már pici koruktól sokat ülnek tv, tablet előtt. Próbáld korlátozni a tv-zést, tabletezést.

Helyette… beszélgessetek, olvassatok, mondókázzatok, játsszatok egyszerű társas játékokat. Bármilyen közös, hétköznapi tevékenység jó, hasznos és értékes együtt töltött időt jelent a gyermek számára. Azért fontos ezt megtenned, mert a…

Képernyőn nézett mese nem ugyanaz a mese…

Ha a gyermek még egyáltalán nem beszél, akkor is mesélj neki. Csecsemőkorban a lemosható, lapozgató (megkóstolható 🙂 ) könyvek ajánlottak, amik bírják a gyűrődést. A mesélést egyszerű állatmesékkel kezdd! Beszéljétek meg, hogy mit láttok a meséhez tartotó képen, ki, mit, miért, hogyan csinált, beszéljétek át a történet lényegét. Utánozzátok az állatok hangját, fejlesztve a beszédhez szükséges szájmozgásokat. Beszélgessetek az állatokról, fejlesztve a gyermek tudását, szókincsét.

Megkésett beszédfejlődés okai

Nagyon sok fiatal, huszonéves anyával találkozom a munkám során. Ők már abban a korban élnek kisgyermekkoruk óta, amikor a számítógép az életünk része. Felelősségemnek érzem, hogy elmondjam nekik, hogy a tv-n tableten nézett mese nem ugyanaz a mese. A képernyőn a gyermek eltorzult, gépi hangokat hall. Az élő emberi beszéd hangszíne más. Ha képernyőn nézi a mesét a gyermek, akkor a mozgásra, a gyors képváltásokra figyel, ami végső soron a figyelem megtartásának hiányát, koncentráció gyengeségét eredményezni.

Ha könyvből olvasol fel a gyermekednek mesét, akkor el kell képzelnie a hallottakat, fejlődik a képzelete, a fogalmi gondolkodása, megtanul ok-okozati összefüggéseket észrevenni, megtanul egy adott dologra koncentrálni. Külső ingerek nehezebben térítik el a figyelmét, bővül a szókincse. A mesék által formálódik a személyiség, bővül a gyermek általános tájékozottsága, a világról alkotott ismeretei bővülnek. És nem utolsó sorban az olvasáshoz, tanuláshoz fűződő pozitív viszonyukat is megalapozzuk.

Ha a családban (gyakrabban apai ágon) előfordult már késői beszédindulás, vagy egyéb tanulási nehézség, akkor javaslom, hogy az első gyanújelek észrevétele után keress fel mozgásfejlesztő (gyógypedagógus) és/vagy beszéd indításban jártas (logopédus) szakembereket!

Nagy tehát a szülő felelőssége. A szakember fog majd tanácsokat adni neked, és jó teszed ha követed, a tanácsait, de a legtöbb időt te magad töltöd a gyermekddel. Törekedj arra hogy az együtt töltött idő valóban minőségi idő legyen!

Plusz egy javaslat: lovasterápiával is nagyon hatásosan befolyásolható a gyermek beszédindulása, katt a cikkre!