A TSMT torna rövidített elnevezése a Tervezett Szenzomotoros Tréningnek. A tornát végezve javul a gyermek figyelme, észlelése, jobban össze tudja rendezni az őt érő információkat. Javulni fog a saját testén való tájékozódása, valamint a jobb-bal testfél megkülönbözetésének képességét is segítjük a tornával. A torna feladatai által megtanulja figyelmét koncentrálni, viszont megtanul egyszerre többfelé is figyelni. A sorbarendezés (mozgáselemek sorbarendezése és ezek megjegyzése), nagymozgásainak koordinációja, térészlelése is fejlődni fog.

Meggyorsíthatjuk vele a beszéd beindulását. Az anyanyelvi képességek is fejlődni fognak, hiszen minden egyes mozgásfeladatot beszéddel (mondókával, számlálással, énekkel) kísérünk. Javul a mozgás-beszéd összerendezése. Megtanul magabiztosan tájékozódni a 10-es számkörben, ami az iskolaérettség szempontjából is fontos. A köznyelv azért hívja a TSMT-t okosító tornának, mert a tanuláshoz nélkülözhetetlen készségeket fejlesztjük általa.

A TSMT tréningek fokozatosan nehezedő, egymást követő feladatsorok. A feladatokkal serkenteni tudjuk az idegrendszer érési folyamatait. Az egyes tréningek során a feladatok sorrendje kötött, tilos a feladatokat felcserélni, mivel a feladatok más-más módon, intenzitással ingerlik a vesztibuláris (egyensúlyi) rendszert. A tréningeket a terapeuta által meghatározott heti ismétlésszámban kell végezni.

A TSMT torna eszközei

Nagylabda min. 95 cm átmérőjű. A mozgások kiinduló helyzetének felvételéhez és a mozgatás közbeni reagáláshoz megfelelő méretű felületre van szükség. Amennyiben megoldható, hogy 95 cm-nél nagyobb legyen a labda, nagyon ideális helyzetet teremthetünk kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt.

Gördeszka 85*26 cm. A terápiás folyamat során többféle testhelyzet megfelelő kivitelezésére csak így van lehetőség. Ha a felület kicsi, bizonytalanná válik már a kiinduló helyzet felvétele is.

Trambulin 1 máter átmérőjű, beltéri. Biztonságosan kivitelezhetők legyenek a gyakorlatok.

Forgószék amiben meg lehet támasztani a gyermek fejét.  A saját tengely körüli forgatás jó kivitelezéséhez fontos a fej függőleges helyzete.

Billenőlap 70×70 cm -es négyzet alakú lap, amelynek 10 cm magas körszelet az alja. A borítása padlószőnyeg.

Pokróc  A gyermek méreteihez képest olyan erős szövésű pokróc, ami elbírja a gyermek súlyát, beletéve biztonságosan mozgatható. Ha kicsi, könnyen kieshet a gyermek, ha túl nagy, nehéz jól megfogni.

Otthon így fejleszd a gyermeked nagymozgásos képességeit!