Miért hasznosak a mondókák?

Az anya ölében ülve, együtt elmondott mondókák, rövid versikék az anya és a gyermek közötti kapcsolatteremtésének, interakciónak rendkívül hasznos formái. Ezek az együttlétek a gyermek későbbi életét pozitívan befolyásoló érzelmi tényezők.

A mondókázás által mélyül az anya gyermek kapcsolat, a gyermek biztonságban érzi magát.

Ha sokat mondókázunk gyermekünkkel, akkor fejlesztjük a világra való nyitottságát, érdeklődését, bővítjük szókincsét. Nem baj ha, általa nem ismert szavakat tartalmaz a mondóka. Próbáljuk meg az gyermek szintjén elmagyarázni az adott szó jelentését.

A mondókázás további előnye, hogy a gyermek élő beszédhangokat hall. Ez pedig az artikulációs és egyéb beszédproblémák kiküszöbölésének felettébb hatékony módja.

Testi ingerek, tapintásos élményeket él át a gyermek, amelyek jótékony hatással bírnak a fejlődő idegrendszerére. Gondoljuk az arcsimogatós, vagy kézfejet megcsípő közismert mondókákra.

Az ölbe ültetve elmondott lovagoltató, höcögtető mondókák a gyermek egyensúlyérzékre (is) hatnak, ami szintén segíti idegrendszerének érési folyamatait. Az egyensúlyi ingerek hozzájárulnak, hogy a gyermek mozgásai összerendezettebbé, koordináltabbá váljanak.

A mondókázással megalapozzuk az anyanyelvi fejlődést. Megismerkedik anyanyelvünk dallamával, ritmusával. Észrevétlenül, játékosan, játszva nevelünk az olvasás iránti érdeklődésre. Az olvasás szeretete pedig későbbiekben a szövegértés, az iskolai sikeresség egyik kulcstényezője lesz.

Állatos mondókák

Az állatos mondókák által a gyermek ismeretekre tesz szert az állatvilágról. Remek alkalom, hogy beszélgessünk az állatokról, megismerjék külső jellemzőiket, táplálkozásukat stb.

Volt egyszer egy róka,
Bement a tyúkólba.
Megütötte a lábát,
Elkapták a rókát. 

Nyuszi, nyuszi, nyulacskám,
Ne félj tőlem, nincs puskám.
Van ám nekem egyebem
Friss káposzta levelem

Csigabiga gyere ki,
Ha nem jössz ki, megbánod,
Nem leszünk mi jó barátok

Gólya bácsi, kelepelő,
De magas a kéménytető! 
       
Gólya bácsi, vaslapát,
Hozzál nekem kisbabát
!

Csörög a szarka,
billeg a farka.
Ki lesz a vendég?
egy kis növendék.

Héja, héja, lakatos,

Látom lábad ripacsos,

Addig libát nem adok,

Amig lábad ripacsos,

Csörlőre, csattogóra,

Ángyomasszony ablakára!

Szebb a páva

Mint a pulyka,

Mérges pulyka,

Fel van fújva,

Lub, lub, lub.

Kecske ment a kiskertbe,

A káposztát megette,

Siess kecske ugorj ki,

Jön a gazda megfogni!