Mozgásfejlesztés

A gyerekeknek különböző ütemben fejlődnek a nagymozgásos képességei. Időnként gondok vannak ezekkel a képességekkel. Ha fennáll ez a probléma, akkor az olyan mozgások mit a futás, ugrás és dobás is nehezen kivitelezhető lesz a gyermek számára. Mit tehetünk otthon? A mozgásfejlesztés (mozgásfejlődés) segítése érdekében a szülő is nagyon sokat tehet. Nem feltétlenül, és nem azonnal szükséges szakembert felkeresnie. Ha a gyermeked mozgásfejlesztéséhez szeretnél egy kis segítséget, akkor adunk néhány ötletet!

Mozgásfejlesztés—Trambulin

A mozgásfejlesztés egyik remekül használható eszköze a trambulin. A trambulin haszálatakor intenzív igerek érik a belső fülben található egyensúlyszervünket, ezáltal fejlődik az egyensúlyérzék. A trambulin használat során be kell tartani bizonyos szabályokat. Főként a fiatalabb gyermekenél javasolt, hogy mindig felügyelet mellett használják a trambulint. Fogjuk a gyermek kezét, de az is jó ha egy rudat fogunk mindketten, abba kapaszkodik a gyermek.

Mozgásfejlesztés—Ugróiskola

Az ugráshoz fejlett motoros képességek, egyensúlyérzék és összerendezett mozgáskoordináció szükségesek. Az ugróiskola remek lehetőség ezeknek a készségeknek a fejlesztéséhez. Ráadásul még a számolási készséget, a tizes számkörben való jártasságot is fejleszti. Ha nincs mód járdára rajzolni, akkor parkettára, járólapra színes ragasztó csíkot ragasztva is ki tudjuk alakitani az ugróiskolát.

Mozgásfejlesztés—Hintázás

Mozgásfejlesztés

A hintázás nagyon jól fejleszti a gyermek egyensúlyérzékét. A hintázás során megtanulják, hogyan hangolják össze a súlyuk elmozdulását a lábuk előre-hátra mozgatásával. Érdemes arra is ösztönözni a gyermeket, hogy próbálja ki az instabil játszótéri eszközöket, mint pl. a kötéllétrák, hintahidak. Bár először félelmetesnek tűnhetnek, amíg nem szokják meg őket. Ezek az eszközök sokat segíthetnek a törzs izmainak edzésében, erősítésében.

Mozgásfejlesztés—Játék lufikkal

A lufikkal való játék egyedülállóan, hatékonyan fejleszti a gyermekek egyensúlyérzékét, figyelmét és térészlelését. A lufi esetében nehezebb megjósolni, hogy merrefelé fog menni, merre fog leesni, mint pl .egy labda. Amíg a gyerekek követik a lufikat, hirtelen irányváltásokat, testsúlyáthelyezéseket kell tenniük, esetleg kell ugrani, futni, cikkcakkban mozogni. Ha strukturáltabb lufis játékot szeretnénk, akkor egy kifeszített háló fölött játszhatunk lufi röplabdás játékot is. Ha több gyermek játszik egy lufival, hozhatunk olyan szabályt, hogy a lufi nem eshet le a földre. Bárki, bármelyik testrészével hozzáérhet, de nem szabad hagyni, hogy a földre essen.

Olvasd el miért érdemes a kisgyermek beszédfejlődését mondókázással segíteni